Wat moet u allemaal weten?

Wat moet u allemaal weten?
Wanneer u het motorrijbewijs wilt behalen, moet u in het bezit zijn van een theoriecertificaat. 

Theoriecertificaat

Voordat u praktijkexamen Verkeersdeelneming mag doen moet u in het bezit zijn van het theoriecertificaat A; ook al bent u in het bezit van rijbewijs B. Als u het rijbewijs B al hebt mag u wel beginnen met de praktijklessen op de openbare weg. Wanneer u nog geen rijbewijs B heeft dan moet u eerst het theoriecertificaat behalen voordat u met praktijklessen op de openbare weg mag beginnen. 

Verkeersregels

Het theorie-examen toetst uw kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.
Klassikaal of individueel
Het klassikale examen legt u af in een examenzaal tegelijk met andere kandidaten. Het individuele examen doet u alleen in een ruimte met een theoriemedewerker. De vragen worden op dezelfde manier gesteld als bij het klassikale examen.

Uitslag

Na afloop van het examen moet u een paar minuten wachten en dan krijgt u direct de uitslag. De medewerker vertelt u of u geslaagd of gezakt bent. U krijgt een formulier waarop u per examenonderdeel kunt zien hoeveel vragen u fout hebt beantwoord.
Als u gezakt bent weet u zo waar u extra aan moet werken voor uw volgende theorie-examen. Als u bent geslaagd registreren wij dat in ons systeem. Uw uitslag ‘geslaagd’ is 1,5 jaar geldig.

Leeftijd

Vanaf 17 jaar mag u theorie-examen doen. De uitslag 'geslaagd' voor uw theorie-examen is anderhalf jaar geldig.

Tijdsduur

Het theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. U moet een kwartier van tevoren aanwezig zijn. Het examen gaat als volgt in zijn werk:
 
U krijgt uitleg van een CBR-medewerker.

Daarna begint het examen. U krijgt 50 vragen: meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. U moet 44 vragen of meer goed hebben.

U ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie op een grote tv-monitor. U moet u dan voorstellen dat u de bestuurder bent van de CBR-motor.

Certificaat

Daarna stelt de computer de uitslag vast. Als u slaagt, krijgt u het theoriecertificaat direct mee. Als u gezakt bent, krijgt u een uitslagformulier met daarop per examenonderwerp het aantal vragen dat u foutief, te laat of niet hebt beantwoord. Daarnaast staat een lijst afgedrukt met alle examenonderwerpen (bijvoorbeeld 'verkeersborden', 'inhalen' of 'voorrangsregels').

  • Informatie